Lisäävä valmistus tarjoaa valtavat mahdollisuudet sen osaavalle soveltajalle

3D-tulostuksen perusteissa "räjäytetään auki" 3D-tulostuksen maailma; mihin 3D-tulostuksen valtava hypetys ja ennustettu tekniikan vallankumous perustuu. Siinä läpikäydään viimeisimmät uutuudet tekniikoiden kehityksestä ja sovelluksista ja mihin suuntaan 3D-tulostuksessa maailmassa ollaan menossa.  

3D-tulostuksen asiantuntijaohjelmassa opetetaan, kuinka hyödyntää lisäävän valmistuksen eli 3D-tulostuksen erityispiirteitä tuotteen suunnittelussa, miten tuotteita käytännössä tuotetaan, millaisia  jälkikäsittelyjä ne edellyttävät ja mitkä ovat eri tekniikoiden vahvuudet ja heikot puolet.

3D-tulostuksen käyttö metallituotteiden valmistuksessa lisääntyy voimakkaasti eri puolilla maailmaa. Laitevalmistajien ja eri laitemallien määrä kasvaa nopeasti. Lisäävä valmistus mahdollistaa entistä parempien tuotteiden valmistuksen. Sitä hyödyntämällä tuote voidaan valmistaa mahdollisimman pienellä energialla ja massalla.  

Lisäävä valmistus mahdollistaa myös tuotteita, joita ei aiemmin ole voitu valmistaa. Tuote voidaan tehdä entistä vapaammin sen käyttötarkoituksen eikä sen valmistustekniikan asettamien rajoitusten mukaan. Metallituotteiden 3D-tulostus on teollisuudessa vasta alullaan.
Sitä hyödynnetään kohtuullisen runsaasti lentokone-, avaruusja lääketeollisuudessa.  

Ohjelma antaa valmiudet toimia itsenäisenä alan toimijana teknologian eri osa-alueilla. Samalla ohjelma antaa kävijälleen valmiudet kehittää yrityksensä kilpailukykyä globaaleilla markkinoilla antamalla keinot tuotteiden ja tuotannon kehittämiseen.

Antti Salminen
Professori
LUT, KONE

Lue myös artikkelit Artikkeli_Metallitekniikka9_2013.pdf

Artikkeli_3D-tulostuksesta_HT_5_2013.pdf

HS_Vieraskynä__3D-tulostuksesta.pdf

Kuvia 3D-tulosteista FIrpan Lappeenrannan seminaarista, kuvaajana Timo Mikkola.
Kuvia_Firpan_seminaarista_Lappeenrannassa__kuvat_Timo_Mikkola.pdf